چگونه پرز فرش را از بین ببریم؟
چرا بعد از شستشوی فرش، فرش شروع به پُرزدهی میکند؟
اگر به تازگی فرش خود را شسسته باشید احتملاً درگیر پُرز و پُرزدهی فرش شده اید و سوالاتی مثل: علت پرزدهی فرش چیست؟ و یا حتی چرا فرش نو پُرز می دهد؟ پُرز فرش نشانه ی چیست ؟ برای رفع پُرزدهی فرش چه کاری باید کرد؟ و … برای شما ایجاد شده باشد. در این نوشته سعی شده است که به همه سوالات شما درباره پرزدهی فرش و روش های از بین بردن آن پاسخ داده شود.
پُرز فرش چیست ؟
در اصطلاح به هر نخ خاب فرش یک پُرز اطلاق میشود. نخ خاب همان سطح نرم روی فرش است که نقشه فرش را تشکیل داده است.
از عبارت “پرزدهی” به دو تعبیر متفاوت بیان میگردد. در تعبیر اول و عامیانه “پرزدهی” به حالتی گفته می شود که بخش های کوچکی از الیاف فرش نو در اثر پاخوردن ،اصطکاک و فشار به الیاف نو ایجاد می شود و در محیط پخش شده یا به روی البسه و اشیاء می نشیند.
در تعبیر دوم “پرزدهی” یک آسیب فرش است و نشانه وجود مشکل در بافت فرش یا یکی از مراحل تولید است.در این نوع پرزدهی نخ های خاب از داخل بافت فرش خارج می شوند و اگر این موضوع ادامه پیدا کند ساختار کلی فرش آسیب می بیند.
آسیب هایی مانند پوسیدگی
بعد از شستشوی فرش های بالای 5 سال عمر کارکرد، بعضا مشاهده شده است که فرش شروع به پُرزدهی میکند. اگر فرش شما قدیمی است یا در انباری یا خانه است که مدت زمان زیادی است به آن سر نزده اید، پرزدهی می تواند نشانه علل یک آسیب مانند پوسیدگی یا بیدزدگی باشد.

برای جلوگیری از پرزگیری و شکنندگی قالیچهها، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
پرزگیر: برای رفع پرز فرش و حتی پرز روی مبلمان یا البسه می توانید از پرزگیر استفاده کنید.پرزگیر ابزار محبوبیست برای کسانی است که حیوانات خانگی مثل سگ یا گربه دارند .پرزگیر را می توانید از اتوشویی ها تهیه کنید.
عوض کردن جهت قالی: برای جلوگیری از پرزگیری و شکنندگی قالیچهها، بهتر است قالیچه را هر چند ماه یک بار عوض کنید. در واقع، با عوض کردن جهت قالی، میتوانید از پرزگیری و شکنندگی قالیچهها جلوگیری کنید.
جارو کردن: جارو کردن فرش با جاروهای سنتی یکی از بهترین روش ها برای پاک کردن پرزهای اضافی از روی فرش است.در این روش حتما جارو را نم دار کنید تا بازدهی بیشتری داشته باشد. سعی کنید حرکات جارو در جهت خاب فرش باشد.اگر حساسیت دارید هنگام جارو کردن حتما از ماسک استفاده کنید.
استفاده از مواد شوینده ملایم: برای جلوگیری از پرزگیری و شکنندگی قالیچهها، از مواد شوینده ملایم و مناسب استفاده کنید. بهتر است از مواد شویندههایی که حاوی مواد شیمیایی قوی نیستند استفاده کنید. همچنین اگر از آب برای شستشوی یک قطعه از فرش یا کل فرش استفاده میکنید حتما از آب سرد استفاده کنید.

عوامل موثر در میزان پرزدهی فرش
- تراکم فرش : هرچه تراکم فرش بیشتر باشد،فرش مستحکم تر بوده و میزان پرزدهی کمتری خواهد داشت.پس اگر نگران پرزدهی هستید از فرش با تراکم بالا خریداری کنید.
- رنگ فرش: اگر رنگ فرش روشن باشد، میزان پرزدهی بیشتر و اگر فرش تیره باشد، میزان پرزدهی کمتری خواهد داشت.اگر به پرز حساسیت دارید،بهتر است که انتخاب شما رنگ های روشن تر باشد.
- الیاف: همانطور که پیشتر گفته شد نوع الیاف و کیفیت الیاف رابطه مستقیم با میزان پرزدهی دارند. بعضی از الیاف مانند پلی استر اصلا پرزدهی ندارند.در رابطه با الیاف اکریلیک، پرزدهی کم و تا مدت زمان یک ماه طبیعی است اما شدت بیشتر و مدت زمان بیشتر پرزدهی نشانه ی کیفیت کم الیاف است.
با رعایت روشهای فوق، میتوانید به جلوگیری از پرزگیری و شکندگی قالیچهها کمک کنید و قالیچه خود را به شکلی سالم و زیبا نگه دارید.
- شستشوی منظم: شستشوی منظم قالیها میتواند به جلوگیری از پرزگیری آنها کمک کند. با شستشوی منظم، گرد و خاکی که در قالیچه جمع شده است، از آن خارج میشود و احتمال پرزگیری کاهش مییابد.
- استفاده از محافظ قالیچه: استفاده از محافظ قالیچه میتواند به جلوگیری از پرزگیری آنها کمک کند. این محافظها به عنوان یک پوشش حفاظتی عمل میکنند و میتوانند قالیچهها را از پرزگیری و سایر آسیبها حفظ کنند.
- استفاده از پایه قالیچه: استفاده از پایه قالیچه با کیفیت و مناسب با سطح زمین، میتواند به جلوگیری از پرزگیری آنها کمک کند. پایه قالیچه باید نرم باشد تا فشار سنگینی روی قالیچه را کم کند.
- استفاده از مکنده مخصوص قالیچه: استفاده از مکنده مخصوص قالیچه، میتواند به جلوگیری از پرزگیری آنها کمک کند. این مکندهها با حرکت صاف و نرم، پرزهای موجود را از قالیچه جدا میکنند