تلفن تماس : ۴۰۸۰-۰۳۱ | ۳۲۲۵۲۵۵۵-۰۳۱

5 ویژگی فرش دستباف اصل

چند ویژگی فرش های دستباف اصل را بشناسید

ویژگی‌های فرش دستباف خوب چیست؟ حتما اطلاع دارید که فرش دستباف ایرانی به خاطر زیبایی و کیفیتی که دارد، در تمام دنیا مشهور و زبان زد است. فرش‌ بافی یک هنر اصیل ایرانی است و خیلی‌ها هم در هنگام خرید فرش، ترجیح می‌دهند فرش دستبافی بخرند که به اصطلاح یک عمر برایشان کار کند و با گدشت زمان هم، زیبا و با کیفیت بماند. اما یک فرش ایرانی دستباف، چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟

۱- تراکم بالا

یکی از مهم‌ترین نشانه های فرش‌هایی که دارای تراکم بالایی هستند، قیمت بالای آن‌هاست. گره‌های هر ردیف از فرش که به آن «رَج‌شُمار» گفته می‌شود که هر چه تعداد رجشمار بیشتر باشد، فرش دستبافت کیفیت بالاتری خواهد داشت. چون در این صورت، فرش ریزنقش‌تر، ظریف‌‌تر و انعطاف‌پذیر‌تر خواهد شد.

2- تقارن نداشتن طرح

طرح فرش دستباف هم مثل اندازه آن بطور کامل متقارن نیست. یعنی یک طرف فرش، برابری 100% با دیگر طرف آن ندارد و نقشه فرش، مثل آینه، در هر دو طرف یکسان نمیباشد. ولی اگر فرش را از وسط تا کنید، می‌توانید تقارن فرش را بطور دقیق ببینید. البته اگر طرح‌های فرش، از حالت طبیعی خارج شوند و به طور ناگهانی قطع شده باشند، به معنی ناتمام گذاشته شدن طرح است که این موضوع می‌تواند روی قیمت فرش، تاثیر منفی داشته باشد. تقارن طرح ها با همدیگر و نقاط تلاقی آنها با هم در طرح فرش از موارد مهمی است که ممکن است در زمان بافت فرش به دلایل مختلف رعایت نشده باشد و باعث پراکندگی طرح و از هم گسسته شدن آن و در آخر باعث خراب شدن طرح کلی فرش شود.

نکته مهم: نامتقارن بودن عمدی در طرح در برخی موارد باعث ایجاد طرح جدیدی می شود که به اصطلاح به آن طرح غلط یا غلط بافی گفته میشود که در این موارد عیب عدم تقارن فرش اگر به تائید افراد باتجربه برسد باعث ایجاد طرح تازه ای میگردد و مزیت جدیدی را برای فرش پدید می آورد.

3- یکنواخت بودن رنگ تار و پود فرش

یکی دیگر از نشانه های فرش دستباف، رنگ یکدست آن میباشد. رنگ سطح فرش دستباف اصل، باید در قسمت انتهای پُرز یا قسمت ابتدای پُرز، یکسان باشد. اگر پُرزها در ابتدا و انتهای ریشه، رنگ یکسان نداشته باشند، به معنی این است که برای رنگ کردن الیاف، از رنگ‌های جوهری استفاده شده است. در این صورت، فرش بعد از شسته شدن، رنگ پس می‌دهد. البته به این موضوع دقت کنید که اگر فرش را به سمت خواب آن، صاف کنید، رنگ الیاف تیره‌تر خواهد شد ولی پریدگی، دورنگی و اختلال رنگ در آن نباید دیده شود.

4- بررسی ریشه فرش دستبافت

نگاه کردن به ریشه فرش یکی از راه های تشخیص فرش ماشینی و دستباف از یکدیگر میباشد. پس همانطور که می دانید در فرش های ماشینی ریشه ها به فرش دوخته میشوند اما در فرش دستباف ریشه جزیی از فرش میباشد و در امتداد همان ساختار قالی بوده که از رشته های تار تشکیل شده است و جزیی از خود فرش محسوب میشوند. در تصویر زیر اولین تصویر متعلق به ریشه فرش دستباف میباشد. ریشه فرش‌ دستباف نباید از فرش جدا باشد. یعنی ریشه جزو «چله» فرش است. در اصل ریشه‌ای که از دو طرف فرش به صورت تارهای نخ بیرون زده باشند، ابتدا و انتهای چله را نشان میدهند. به هیچ وجه نباید از پُشت فرش، ریشه به آن دوخته شده باشد و ریشه جدا از فرش باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

تماس تلفنی